OddMix IconOddMix AUDION - KAPCSOLÁSOK 

Egy elektroncsöves Audion rácsdetektoros triódás rádióvevö készülék

OddMix.com - Rádió technológia - Audion - TN1009H - Nagy Károly

1. Ábra</b> Audion rácsdetektoros triódás rádióvevö készülék [4 KB]
1. Ábra Audion rácsdetektoros triódás rádióvevö készülék

1906 elött valamennyi korabeli rádió vevökészülék a javított Branly féle kohérert használta. A gyenge jelek vételéhez külsö antenna kellett. Az új audion csö jelentös javulást hozott. Nagyobb hangerö és fokozott szelektivitás voltak a legfontosabbak. Mivel a trióda rács vezérléshez nincs szükség áramra, a bementi rezgökör terhelése megszünt.

Az audion csöre Lee De Forest 1906 November 13.-án kapott amerikai szabadalmat - (U.S. Patent 841,386). Az új RF (Rádió Frekvencia) detektor vezérlörácsa kivül volt a hosszukás lámpára tekercselt vezeték formájában. A kohérerrel ellentétben az audiont nem kellett sem kézzel sem automatikus módszerekkel idönként ütögetni. Viszonylag komplex szerkezete és a jó vákum elöállítási nehézségek ellenére az audion megbizhatóan müködött.

2. Ábra AM RF jel és demodulált audió [3 KB]
2. ÁbraAM RF jel és demodulált audió

Az L1 és L2 tekercs légmagos. Az L2-C1 rezgökör a kivánt állomás kiválasztására szolgál - 1. Ábra.. Az L1 antenna csatoló tekercs az L2 hangoló tekercs felett vagy annak közelében van elhelyezve. A C2-es kondenzátor csatolja a rádió frekvenciás [RF] jelet a trióda rácsára és a rácsot elszigeteli az egyenáramú körtöl. Az R1 rácslevezetö ellenállás megakadályozza hogy az elektronok feltöltsék a rácsot. C3 jelü kondenzátor a fejhallgató hidegítésére szolgál. Öreg rádió készülékeknek az R2 reosztát a katód emisszióját szabályozta. Korszerübb, telepes csövekkel R2 reosztátra sincs szükség. Szinüveg, miniatür csövek melyeket az "1"-es kezdöszámmal jelöltek - 1T4, 1S4, 1R5 stb. jól müködnek egy 1.5 Voltos AA, C, or D rúdelem cellával. A B2-es anódtelep 3-5 db. 9 Voltos telep sorba kapcsolva.

As shown on Figure 2 the upper (red) trace depicts the AM (Amplitude Modulated) signal. The bottom (blue) trace shows the audio signal after the Audion detector removed the carrier wave. This audion grid detector circuit does not use feedback and its gain is low. It can be built the way it's shown but much better circuits are available.

A 2. Ábrán a felsö (piros) görbe az AM (Amplitude Modulált) RF jel. Az alsó (kék) görbe a demodulált audió jelet ábrázolja miután az Audion detektor leválasztja a hordozó hullámot. Bár ez a müködö képes, korahü audion rács egyenirányitó kapcsolás még nem használt visszacstolást ma már ennél sokkal jobb kapcsolások is léteznek.

    Alkatrész jegyzék az egy triódás Audion rádió készülékhez:
      B1 - Fütötelep - B2 - Anódtelep - Feszültség a használt csötöl függ
      C1 - Forgó kondenzátor - 35-500 pF
      C2 - Kondenzátor, 100 pF, kerámia, 20 VDC
      C3 - Kondenzátor - 10 nF, kerámia, 20 VDC
      L1 - Tekercs 1 és 2 - 100 uH/200 uH, Légmagos, több kivezetéssel
      VT1 - Elektroncsö - 1.25V, szinüveg, miniatür
      R1 - Ellenállás, 2M, 1/4 Watt, Szén réteg
      R2 - Reosztát, 100, 1 Watt, Huzal
      Mágneses fejhallgató, vagy kis méretü, nagy impedanciájú hangszóró

Vissza az audion fölapra
Google
 
Copyright © 2015 Nagy K - http://www.OddMix.com - Minden jog fenntartva
Lap Frissitve: 2015-01-01 - - Privacy Policy - Lap Térkép - Support